Diervriendelijke Kip
Het ras

De De bongerdhoen is een speciaal ras, een heel ander ras dan een gangbare kip. Het is een Franse kip, om precies te zijn de Hubbard JA757. Deze kip is 14 jaar geleden gekozen omdat het een langzaam groeiend en sterk ras is. Daarom is dit ras erg geschikt om als scharrel vlees kip gehouden te worden. In vergelijking: een gangbare kip weegt na zes weken 2,2 kilogram, terwijl de De bongerdhoen na zes weken 1 kilogram weegt en na na 10 weken 2,5 kilogram. De kip krijgt dus de tijd om te groeien en dat is beter voor de kip en voor het vlees. Het vlees van de De bongerdhoen heeft namelijk meer smaak en een stevigere structuur dan gangbaar kippenvlees. 

De De bongerdhoen heeft de scharrelstatus met vrije uitloop, wat betekent dat de kip aan verschillende eisen, die streng gecontroleerd worden, moet voldoen. In Nederland houdt ISACert  toezicht op de betrouwbaarheid van producten De belangrijkste eisen waar de De bongerdhoen  aan moet voldoen zijn:

 • In het hok mogen maximaal elf kippen per vierkante meter gehouden worden.
 • In het hok moet voldoende daglicht zijn en de vloer moet bestrooit zijn met strooisel, bijvoorbeeld stro of zaagsel.
 • De kippen moeten vrij  naar buiten kunnen en daar kunnen scharrelen op minimaal 1 vierkante meter per kip .
 • De uitloop moet begroeid zijn en moet schuilmogelijkheden geven, tegen de zon en roofvogels bijvoorbeeld. Bij ons lopen ze in de kersenboomgaard waar ze ook nog functie hebben. Ze eten nl. de larfjes en wormpjes uit de kersen bomen op zodat die weer gezonder blijven. Als de kersen rijp zijn snoepen ze er ook van.
 • Het voer moet voor 70% bestaan uit granen.
 • Voor het voer mogen geen genetisch gemodificeerde grondstoffen gebruikt worden.
 • Hormonen en andere groeibevorderende stoffen mogen niet gebruikt worden.
 • De kippen moeten minstens acht weken oud worden, de Bongerdhoen  wordt zelfs 9-10 weken oud.
 • Preventief gebruik van medicijnen, waaronder antibiotica, is verboden.. 


  Antibiotica
  De laatste tijd is de pluimveesector vaak in het nieuws om het overmatige gebruik van antibiotica. Door dit overmatige gebruik kunnen bacteriĆ«n en virussen resistent worden voor antibiotica. Dit betekent dat deze ziektes niet of nauwelijks te bestrijden zijn met de beschikbare antibiotica. 
  Dit is kwalijke zaak. Door het kiezen van een sterk ras, de juiste voeding en goede leefomstandigheden bouwt de De bongerdhoen een optimale natuurlijke weerstand tegen ziektes op. Door de hoge natuurlijke weerstand blijven de kippen gezond en is er relatief minder uitval van kippen ten opzichte van de gangbare kip. Daarom kan de De bongerdhoen zonder antibiotica gezond gehouden worden.

  Kipvriendelijk
  De De bongerdhoen  wordt op een ouder wetse manier gehouden en heeft daarom een veel diervriendelijker leven dan een gangbare kip. De De bongerdhoen  wordt dan ook als scharrelkip  gehouden. Een scharrelkip  leeft langer, krijgt voer met echte granen zonder hormonen, heeft meer ruimte en kan buiten rond scharrelen. Dit kipvriendelijke en volwaardige leven is beloond met het twee sterren Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming, zie de afbeelding hieronder. Dit kenmerk geeft aan dat een scharrel kip een beter leven heeft dan een gangbare kip (geen sterren)
  https://www.wakkerdier.nl/uploads/media_items/beter-leven-kenmerk-2-twee-sterren.original.gif